Priemwoestijnen

"Priemwoestijnen bewijst dat wiskunde nog springlevend is en als een sneltrein voortraast."
Trouw

"In de Priemwoestijnen zul je met Alex van den Brandhof als gids niet verdwalen."
NEMO Kennislink

"Een vlot toegankelijk boek."
– EOS Magazine

De eenentwintigste eeuw is nog jong, maar heeft al een indrukwekkende lijst aan wiskundige doorbraken opgeleverd. De wiskundige Terence Tao bewees onder meer een stelling over de lengte van priemwoestijnen: opeenvolgende getallen zónder priemen ertussen. Daarmee beantwoordde hij een vraag van Paul Erdös, de legendarische wiskundige zonder vaste woonplaats, rondreizend met al zijn bezittingen in één koffer, samenwerkend met honderden collega's.

Priemwoestijnen gaat over zeventien hoogtepunten uit de eenentwintigste-eeuwse wiskunde. Eén uit elk jaar, van 2001 tot en met 2017. Over priemwoestijnen, maar ook over priemtweelingen en rekenkundige priemrijen. Verder onder meer grensverleggend onderzoek in de speltheorie, het beruchte abc-vermoeden en het Poincaré-vermoeden, waarover wiskundigen zich honderd jaar het hoofd hadden gebroken, totdat de Rus Grigori Perelman het pad naar de oplossing blootlegde.

Priemwoestijnen verscheen in mei 2018 bij Uitgeverij Prometheus.

Alex van den Brandhof
Priemwoestijnen
ISBN 978 90 446 3683 3
250 pagina's
Prijs: € 19,99
Verkrijgbaar bij je favoriete boekhandel.

Voor de Nederlandse editie van New Scientist (juli 2018) werd ik geïnterviewd naar aanleiding van Priemwoestijnen. Je kunt het interview hier lezen.

Lees ook het artikel Wiskundigen zijn ijdele nerds door Mariska van Sprundel, in Trouw van zaterdag 26 mei 2018.